Jabłka

JabłkaJabłka to cenione i lubiane w Polsce owoce. Jabłka to znane i popularne w naszym kraju owoce, o soczystym i chrupkim miąższu, pochodzące z Azji Środkowej skąd rozprzestrzeniły się na całą Europę. Jabłka symbolizują zdrowie, urodzaj, płodność, życie, miłość, nieśmiertelność. Na świecie występuje ponad 10 tysięcy odmian tych owoców, które różnią się między sobą smakiem, kolorem oraz wielkością. W głównej mierze jabłka składają się z wody, która stanowi aż 85% tych owoców. Dodatkowo zawierają kwasy organiczne: kwas jabłkowy, cytrynowy, chinowy i bursztynowy. Są źródłem cukrów prosty: glukozy i fruktozy oraz witamin. W jabłkach znajdują się duże ilości witaminy C, która działa wzmacniająco na układ odpornościowy, a także witamina A, B1, B2, B3, E, K oraz PP. Można w nich znaleźć także minerału potas, żelazo, cynk, magnez, miedź, a także błonnik występujący pod postacią pektyn. W jabłkach o kwaśniejszym smaku znajduje się większa ilość witaminy C. Jabłka odgrywają dużą rolę w żywieniu i powinny być stałym elementem zdrowej diety.